بازرسی فنی

بازرسی فنی (Technical):

در لغت به معنای بررسی، تفتیش، رسیدگی و سرکشی است. بازرسی فرآیندی منظم، هدف دار و دارای برنامه است که عملکرد مجموعه مورد بررسی را با استانداردهای تعیین شده مقایسه کرده و نتایج را برای انجام اقدام اصلاحی (Corrective Action) منعکس می کند.

بازرسی فعالیت هایی چون اندازه گیری، آزمایش و سنجش یک یا چند ویژگی از محصول و خدمات و مقایسه نتایج با الزامات از پیش تعیین شده را انجام می دهد تا در نهایت با استفاده از فرآیند بازرسی از انطباق محصول، خدمات و فرآیند با هر یک از ویژگی های تعیین شده اطمینان حاصل کنیم.

آزمون‌های غیرمخرب  (Non Destructive Testing) :

 در فرایند ساخت و یا بهره‌برداری از تجهیزات صنعتی، اطمینان از تطابق آن با استانداردهای مربوطه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. حصول ایمنی و همچنین تولید پایدار و رسیدن به فاکتورهای اقتصادی مطلوب در هر صنعت وابستگی مستقیم به نحوه کارکرد تجهیزات آن صنعت خواهد داشت. آزمون‌های غیرمخرب دارای روش‌های مختلفی برای بررسی وضعیت جوش و متریال پایه است که بدون آسیب‌رساندن به قطعه می‌تواند اطلاعات مهمی در اختیار کارفرما قرار دهد. آزمون‌های غیرمخرب در ۱۶ متد توسط انجمن آزمون‌های غیرمخرب آمریکا معرفی گردیده است که در حالت کلی میتوان به دو دسته کلی “متداول” و “پیشرفته” تقسیم‌بندی گردد. جالب آنکه برخی از آزمون‌ها را می‌توان در آزمون‌های علم پزشکی نیز مشاهده نمود از جمله سونوگرافی که شباهت بسیاری به روش Phased Array در علم بازرسی دارد. بنابراین می‌توان بازرس فنی را پزشک صنعت نامید چرا که با معاینه و تست تجهیزات، به میزان سلامت آن‌ها پی خواهد برد.

متداول:  آزمون‌های غیرمخرب متداول آن‌دسته از آزمون‌هایی است که دارای تجهیزات نسبتا ارزان بوده و در سایت‌های صنعتی دائما در حال انجام می‌باشد. بازرسی چشمی (Visual Testing)، بازرسی مایعات نافذ (Penetrant Testing)، بازرسی ذرات مغناطیس (Magnetic particle Testing)، بازرسی اولتراسونیک (Ultrasonic Testing) و بازرسی به روش رادیوگرافی (Radiographic Testing) از جمله آزمون‌های غیرمخرب متداول است که بصورت روتین و مداوم در حال انجام می‌باشد.

 پیشرفته : با پیشرفت علم در سه دهه گذشته، آزمون‌های غیرمخرب نیز از جمله علومی بوده است که مورد تحقیق و مطالعه گسترده قرار گرفته است. توسعه تکنیک‌های مختلف کمک شایانی به افزایش سرعت و کیفیت بازرسی و در نتیجه افزایش ضریب ایمنی تجهیزات و پیشگیری از توقف‌های ناخواسته نموده است. بازرسی به روش جریان‌های گردابی (Eddy Current Testing)، بازرسی به روش آرایه‌های فازی (Phased Array)، بازرسی به روش نشت میدان مغناطیس (Magnetic Flux Leakage) از مهمترین آزمون‌های پیشرفته و کاربردی در صنایع مختلف می‌باشد.

بازرسی به روش Rope access  :

یکی از اصلی ترین معضلات انجام عملیات های صنعتی خصوصا بازرسی فنی ایجاد دسترسی برای بازرسین به تجهیزات مرتفع و یا صعب الحصول می باشد.

این معضل همواره باعث آن شده تا واحدهای بازرسی فنی از برنامه های زمانبندی خود جهت انجام عملیات های بازرسی و پایش وضعیت سلامت تجهیزات دور شده و تنها به داده های برداشتی از قسمت های قابل دسترس اکتفا نمایند.

و همچنین ایجاد دسترسی به تجهیزات و خطوط لوله در بازه های اورهال حجم کار بسیار سنگین و پرهزینه به واحد های تعمیرات و سرویسز مجتمع های صنعتی وارد خواهد نمود که غالبا امکان داربست بندی برای تمام دستور کارهای واحد بازرسی حاصل نمی شود.

ازین رو شرکت رادین برای اولین بار با درک این معضل در صنعت نفت و گاز و پتروشیمی کشور کوشید تا با استفاده از روش نوین، سریع، مقرون بصرفه و ایمن “دسترسی با طناب ”  یا اصطلاحا Rope access این معضل فرساینده را در صنایع بزرگ برطرف نماید.

اکنون با تلاش متخصصین و تکنسین های مجرب و کوشای شرکت رادین ، بازرسی به روش دسترسی با طناب جزی جدایی ناپذیر در انجام تست های غیرمخرب در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی ، نیروگاه ی، تاسیسات دریایی و کشتیرانی شده است.

همچنین شرکت رادین مفتخر به اجرای موفقیت آمیز انواع روش های بازرسی غیر مخرب (خصوصا ضخامت سنجی و فیزری) به روش دسترسی با طناب یا Rope access در شرکت های زیر می باشد.

پالایشگاه اول / پالایشگاه چهارم / پالایشگاه ششم / پالایشگاه هفتم / پالایشگاه یازدهم / پتروشیمی پردیس / پتروشیمی مرجان / پتروشیمی پارس / پتروشیمی دماوند / پتروشیمی بوشهر

نیروگاه بعثت / سکوی گازی فاز 11 / پتروشیمی بندر امام.

تصاویر بازرسی فنی

استاندارد های بین المللی بازرسی فنی

استاندارد های بازرسی فنی - ASTM
استاندارد های بازرسی فنی - ASTM / ASME-B31.3-2020-Process-Piping
استاندارد های بازرسی فنی - API / API-970-2023